El procés d’expansió territorial del fet casteller, 1967-2013. Il·lustrat amb mapes.

1967-1968. El punt de partida a la zona tradicional

Els anys 1967-68 hi ha només 6 colles castelleres, totes a la zona tradicional: tres al Camp de Tarragona i tres al Penedès.

evolucio colles 67-68

1969-1980. Es triplica el nombre de colles amb creixement a la zona tradicional i arribada a la zona metropolitana

Entre 1969 i 198o es creen 15 colles noves i en desapareixen 3, al final del període hi ha 18 colles, el triple que al principi. A la pràctica no es pot parlar de cap desaparició, sinó de la formació de 12 noves colles.

Dues de les desaparicions corresponen a les colles de Tarragona, que primer es fusionen en una sola i després se’n torna a crear una de segona, de forma que territorialment parlant. El tercer cas és el de la Jove del Vendrell creada i desapareguda el mateix any i amb pocs mesos i actuacions de vida. Per tant, pròpiament no es perd cap colla i se’n creen 12.

D’aquestes 12 noves colles, 7 són a la zona tradicional (3 al Garraf i 2 al Tarragonès), però les altres 5 noves colles corresponen a l’arribada del fet casteller a la zona metropolitana, sobretot al Vallès: Barcelona, les dues de Terrassa, la Roca i Montmeló.

evolucio colles 69-80

1981-1990. El replegament a la zona tradicional: el nombre de colles s’estabilitza però amb moltes desaparicions, noves colles i sobretot colles efímeres

Entre 1981 i 1990 es creen 16 colles noves, però també en pleguen 13. La década comença amb 17 colles i acaba amb 20.

El fet més destacable són les moltes colles efímeres: fins a 7 colles es creen i desaparèixen dins de la mateixa década dels 80s, 4 a la zona tradicional i 2 a la metropolitana.

Es produeix un nou replegament del fet casteller a la zona tradicional. Per exemple, al Vallès Oriental arriben a haver-hi tres colles, però al final del període no en queda cap. El conjunt de la zona metropolitana arriba a tenir 9 colles, de les que al final del període només en queden 5. Les colles que es creen i es consoliden són sobretot al Tarragonès i l’Alt Penedès. Es produeix una petita expansió per continuïtat cap al nord de la zona tradicional, amb la creació de les colles de Castelldefels i Gelida i també cap al sudoest amb Reus i Alcover.

evolucio colles 81-90

1991-1993. El principi de la gran expansió metropolitana

En només tres anys es creen 12 colles i es passa de les 20 a les 31. De les 11 colles noves que perviuen al final del decenni, 5 són a la zona metropolitana i 3 al Camp de Tarragona.

En aquest període apareix la primera colla fora de la Catalunya litoral o prelitoral, amb la creació d’una colla a Manresa, la primera de la Catalunya Central i que alhora és la primera fora de la zona tradicional i la zona metropolitana,

evolucio colles 91-93

1994-1997. El gran “boom” casteller: es dobla el nombre de colles i es produeix la gran expansió fora de la zona tradicional

Entre 1994 i 1997, en tan sols quatre anys, pràcticament es dobla el nombre de colles, que passen de 31 a 57. Es creen 27 colles noves i tan sols en desapareix una.

La comarca amb un major creixement és el Baix Llobregat, on en cinc anys es creen fins a 8 colles noves, seguit del Vallès Occidental amb 4 colles noves.

Es produeix una triple expansió territorial: a) cap al nord, on apareixen les primeres colles de les comarques gironines (3) i de l’Alt Ter (1); b) cap a l’interior amb colles a Igualada, Lleida, Montablanc i Vic; i c) per primer cop aparèixen colles castelleres fora del Principat, dues a Mallorca i una a la Catalunya Nord.

evolucio colles 94-97

1998-2003. L’estancament

Entre 1998 i 2003 es creen 12 colles noves i en desaparèixer 6. En conjunt es passa de les 56 a les 62 colles, amb un clar estancament després del boom que pràcticament havia doblat el nombre de colles en només quatre anys.

El creixement es concentra a la comarca del Barcelonès amb cinc colles noves i al nord del país amb 3 colles (Manlleu, Olot i Vallespir).

Per contra desapareixen dues colles al Camp de Tarragona i dues més a la zona metropolitana.

evolucio colles 98-03

2004-2009. Els anys del retrocés, sobretot a la zona metropolitana

En els sis anys entre 2004 i 2009 es produeix per primer cop una reducció en el nombre de colles castelleres: tan sols se’n creen tres de noves mentre en desaparèixen fins a un total d’11.

Les colles noves aparèixen, de forma sorprenent, en localitats petites de l’interior de Catalunya, com a Guissona o Súria (la tercera és Salou). L’expansió territorial resta pràcticament aturada.

La desaparició de colles se centra sobretot a la zona metropolitana on pleguen 7 colles, de les quals 5 al Baix Llobregat, i en segon terme al Camp de Tarragona i Baix Penedès, on pleguen 3 colles, dues de les quals eren la segona colla de la ciutat (Reus i el Vendrell).

evolucio colles 03-09

2010-2013. El nou “boom” actual, la taca d’oli per tot el territori

En els darrers quatre anys s’ha produït un nou “boom” de creació de noves colles (o reconstitució de colles desaparegudes), que en xifres absolutes és gairebé equivalent al del període 1993-1997. Si aleshores es van crear fins a 27 colles noves, en els darrers quatre anys ja se n’han creat 19 i sembla que la xifra encara pot créixer. Per contra, si entre 2004-2009 havien plegat 11 colles, des de 2010 només ha tancat una (Salou).

L’expansió es produeix per pràcticament tot el territori, sobretot fora de la zona tradicional: 5 noves colles al Baix Llobregat; les 2 primeres colles en la història de les Terres de l’Ebre; 2 noves a les comarques gironines (que aviat poden ser 3); una nova expansió cap a l’interior prepirinenc (Berga, Solsona); noves colles tant a Mallorca com a la Catalunya Nord; i la recuperació de colles a la zona tradicional (Gelida, Cornudella, Alcover, Ribes); etc. Una veritable taca d’oli que s’estén per tot el territori i que, com en el gran “boom” del 94-97 no va acompanyat de la desaparició d’altres colles.

evolucio colles 10-13

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: